Себореен дерматит и алопеция – има ли връзка?

seboreen-dermatit-kosopad

Себорейният дерматит е общо дерматологично заболяване, което често се среща. Представлява поява на възпаление с лющене в зоните на кожата, където обикновено има мастни жлези, които произвеждат мастен секрет. Затова, обикновено заболяването се появява върху скалпа, носа, веждите, зад ушите, в гънките на тялото.

Среща се по- често при мъжете, особено в пубертета и между 30 – 50 години. Често се среща и при новородени, но обикновено изчезва до първата им година.

Най- честите фактори, които водят до появата на себореен дерматит са: наследственост, стрес, анемия, хормонална дисфункция.

Кои са симптомите на себореен дерматит?

Сърбежи, лющене на кожата, зачервяване, мазна кожа, възпаление (с повече или по- малко болка).

dermatit

Причинява ли себорейният дерматит алопеция?

Симптомите обикновено се влошават през зимата и ако не се лекуват, водят до косопад, тъй като е нарушен хидро- липидния баланс на скалпа. Той трябва да осигури правилното протичане на жизнения цикъл на косъма.

Заради рецивидиращия и хроничен характер на себорийния дерматит, не трябва да прекалявате с употребата на агресивни процедури и козметики.

Ако страдате от себореен дерматит:

1. Поддържайте правилна хигиена на главата.
2. Избягвайте силен студ, силно слънце, силен вятър.
3. Избегнете, ако е възможно, обилното потене.
4. Използвайте шампоани и продукти, препоръчани от лекар.
5. Избягвайте агресивни процедури в най- тежките месеци.

Разбира се, най- първата ви задача е да отидете на лекар, за да ви бъде поставена точна диагноза и да се предпише лечение.

22. септември 2014 16:07:37 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар