Защо косата ни капе през есента? | Косопад

Защо косата ни капе през есента?

esenen-kosopad

Есенният косопад може да бъде толкова обилен, че да отчая човек. Намираме косата си навсякъде: по пода, по дрехите, по леглото, в канала на банята и пр. Но всъщност това е цикличен процес на обновяване, който се случва всяка година.

Сезонният косопад се случва през есенните месеци. Това е естествен процес на обновяване на космите. Косата която губим, се възстановява. Когато един косъм падне, на негово място започва да расте нов. Така не се нарушава целостта на косменото покритие по главата, което наричаме коса.

ЗАЩО КОСАТА НИ ПАДА ПРЕЗ ЕСЕНТА?

kosopad-sledi

 

Причините за това обновяване не са ясни, но могат да са следната комбинация от фактори:

1. Есенният косопад е свързан с цикъла на раждане и растеж на косъма, тъй като обикновено косата умира през пролетта, но пада едва три месеца по- късно.

2. През лятото слънцето пече най- силно и за да се предпази от него, косата се сгъстява. През есента слънцето намалява и косата започва да линее.

3. Връщането към ежедневието ни след лятната почивка създава стрес, който влияе на косата, тъй като през лятото сме по- спокойни.

4. През лятото се съчетават няколко обстоятелства, които могат да засегнат косата ни и да влошат състоянието й: повече време на слънчева светлина, по- обилно потене, мръсотии в пясъка и водата, хлор в басейна.

22. септември 2014 14:21:41 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар