Включете тези Храни в менюто си и Забравете за Косопада! | Косопад

Включете тези Храни в менюто си и Забравете за Косопада!

За да имаме красива и здрава коса, не е достатъчно само да използваме шампоан и маска. Здравословното хранене е от изключително значение за нашата коса.

Според експертите, 89% от косата е във фаза на растеж, 1% в покой и 10% капе. Косъмът расте средно с 0,3 мм на ден, така че ако не страдаме от силен косопад или от стрес, за един месец трябва да достигне 1 см.

За да постигнем тези резултати, менюто ни трябва да включва  прием на следните храни, които са много полезни за здравето на косата:

Пилешко месо. Съдържа животински протеини, които са необходими за произвоството на кератин – веществото, което изгражда 80% от косъма. Ако не приемаме животински протеин 2-3 месеца, косата ще започне да капе. Друг тип подходящо месо е пуешкото.

Яйца. Богати са на качествен протеин и на биотин. И двете вещества са много ценни за растежа на косата. Освен това яйцата съдържат още важни аминокиселини, които помагат за здравето на косъма.

Бадеми. Богати са на витамин Е, който активира растежа на косъма и го заздравява. Достатъчно е да консумираме около 20 бадема на ден, за да си осигурим 70% от необходимата доза от този витамин. Съдържат също значителни количества биотин, мастни киселини и витамини от група В.

Тиквени семки. Много подходящо средство за растежа на косата, подобрява също състоянието на скалпа. Може да използвате в храненето масло от тиквено семе, като предпазна мярка срещу косопад.

Леща. Много полезна храна за растежа на косата, заради съдържанието на желязо. Една порция леща е достатъчна да си осигурим около половината от нужната дневната доза желязо. Освен това бобовите култури са богати още на цинк, холин и други вещества, полезни за косата.

Риба. Богата е на мастни киселини, особено на омега- 3, които заздравяват корените и засилват растежа. Рибата е богата също на витамин В12. Препоръчват се най- вече скумрията, пъстърва, сьомга, риба тон и техни сродни.

07. май 2019 12:59:30 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар