Кои са Полезните Вещества за Косата ни и Как да си ги Набавим? | Косопад

Кои са Полезните Вещества за Косата ни и Как да си ги Набавим?

kosa-zdrave

От какви хранителни вещества се нуждае косата ни? Трябва да сме наясно какво е най- подходящото за нашата коса, за да избираме правилно храната, както и козметиката си.

Нека разгледаме кои хранителни вещества са най- полезни и къде се съдържат, за да можем да направим най- удачния избор:

ПРОТЕИНИ: Те са жизненонеобходими за косата ни, тъй като изграждат 97% от косъма. Така че, трябва да приемаме достатъчно количество от тях. Шампоаните и продуктите с протеини ни помагат да възстановим косата си след каквато и да е процедура – къдрете, изправяне, боядисване и пр. Най- важният протеин за косата е кератинът.

БИОТИН: Принадлежи към витамините от В група и е важен стимулатор за производството на колаген. Поддържа еластичността и помага за естествения растеж на косъма. Биотинът се съдържа в яйцето, сьомгата, авокадото, пуешкото и пр. Внимавайте с известния конски шампоан с биотин – неговото рН не е подходящо за хора и може да раздразни скалпа.

siomga-1

ВИТАМИН С: Помага на косата да расте здрава и силна. Храните, богати на витамин С, са цитрусите, но също чушките, броколи и др. Има шампоани с мултивитамини, които помагат за грижата за косата.

ЖЕЛЯЗО: Увеличава кръвообращението в скалпа и подхранва косата. Много често дефицитът на желязо се дължи на липсата на желязо. Ето някои от храните, богати на желязо: спанак, червено месо, зърнени култури, бобови и др.

ВИТАМИН А: Стимулира производството на себума, поддържа косата хидратирана и коприненомека. Недостигът на витамин А може да причини косопад. Съдържа се в: яйцата, моркова, прясното мляко, спанака, моркова и пр.

18. януари 2017 17:00:23 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар