Ето как Храната може да спре Косопада: | Косопад

Ето как Храната може да спре Косопада:

Доказано е, че съществува пряка връзка между храната, която консумираме, и растежа на косата.
Една от честите причини за косопад е именно недостига на хранителни вещества (витамини, минерали, протеини и пр. ). Стресиращото ежедневие обикновено ни принуждава да се храним нездравословно. Дори не се замисляме дали храната, която приемаме, съдържа необходимите за тялото ни вещества. Този недостиг се отразява на целия организъм, включително на косата.

Ако продължително време приемаме некачествена храна, започват да се появяват нарушения в клетъчното функциониране, включително и космените фоликули. Когато това се случи, се прекъсва нормалния цикъл на косата и клетките трудно произвеждат нови косми, а косата започва да капе.

Процесът не е необратим и може да се регулира с балансирано хранене, богато на витамини, минерали, мазнини и протеини.

Косопадът, причинен от хранителен дефицит, се нарича телогенен ефлувиум – анормален цикъл на косата, при който клетките на косъма се задържат телогенната фаза (фаза на покой), и не произвеждат косъм. Можем да прекъснем телогенният ефлувиум чрез подходящо хранене, богато на витамини и минерали, но все пак възстановяването на косата отнема време.

Ето дефицитът на кои вещества най- често води до косопад:

Цинк. Сигурен признак за недостиг на цинк е ако имаме бели петна под ноктите. Подходящи хранителни източници са ядките, сладките картофи, скаридите и др.
Мастни киселини. Съдържат се в рибата, особено сьомга, риба тон, пъстърва и пр. Също в зехтина и ядките.
Желязо. Дефицит на желязо се доказва чрез кръвен анализ. Ако е налице, засяга растежа на косата. Съдържа се в спанак, месо, нахут, боровинки, яйца.
Протеини. Дефицитът на протеини води до чести настинки, преумора, анемия и пр. Можем да си го набавим като ядем червено месо, риба, пилешко. Веганите и вегетарианците трябва да внимават особено и да си набавят протеини от бобовите култури, зърнените култури и зеленчуците.

06. февруари 2019 13:57:03 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар