Ролята на Витамините за Косата ни | Косопад

Ролята на Витамините за Косата ни

kosopad-pri-jeni

Дефицитът на витамини често е причина за обилен косопад, както и за редица други проблеми, свързани с косата.

Ето как влияят на косата и защо е важно да си ги набавяме:

Витамин В2
Много е важен, за да поддържаме кръвообращението, така че кръвта да достига спокойно до космените фоликули. Кръвта доста необходимите хранителни вещества и кислород до корените на косъма, като прави косата силна и здрава.
При дефицит на витамин В2 косата става мазна в корените и суха в краищата.
Витамин В3
Подобрява захранването на космените фоликули, защото позволява доброто функциониране на метаболитния процес. Дефицитът на този витамин може да причини изсъхване на косата и забавен растеж.
Витамин В5
Прониква директно в космените фоликули, като подобрява кръвообращението, доставянето на вещества и метаболитните процеси във всички клетки. Пантеноловата киселина, както още се нарича, заздравява косата и корена отвътре.
Пантенолът е сред най- важните витамини за косата, тъй като може да спре косопад и възстановява нормалната му структура. Недостигът му кара косата да расте бавно и да посивява.
Витамин В6
Той е мощен стимулатор на метаболизма. Кара пърхота да изчезне, спира сърбежа по скалпа. Ако имате дефицит от този витамин, косата става твърда.
Витамин Н (биотин)
Един от най- важните витамини, за да имаме силна и красива коса. Регулира мастните клетки. Витамин В5 и Н са мощна комбинация, която спира косопада.
Ако не получавате достатъчно биотин, косата става много мазна и започва да капе. Ако комбинираме фолиева киселина с витамин Н, косопадът спира и косата започва бързо да расте.
Витамин С
Подобрява микроциркулацията на косата, увеличава притока на кръв към космените фоликули и така подобрява захранването с вещества. При дефицит на витамин С, се появява слаб косопад.
Витамин А
Важен е, за да имаме гъста коса, подобрява метаболитните процеси в корените, подобрява еластичността, намалява късането на косъма, подобрява растежа на косъма.
Освен това, витамин А регулира производството на себум, позволява елиминирането на излишната мазнина.
При дефицит, косата започва да капе, губи блясък и лесно се къса.
Витамин Е
Регулира излишния себум, активира кръвообращението в корените, помага на косъма по- лесно да усвоява хранителните вещества. Витамин Е прави косата силна и спира косопада.
При дефицит, се появява себорея и започва да пада.
Витамин F
Прави косата силна и блестяща, помага й по- лесно да издържа на вредни външни фактори, като замърсяване, студ и пр.

08. януари 2017 15:11:45 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , , , , , , , , | Напишете Коментар