Какво се крие зад косопада?

Косопадът (алопеция) понякога може да засегне и други части на тялото, освен главата. Може да се случи на всяка възраст и засяга 30% – 40% от населението. Не винаги е лесно да се открие конкретната причина за косопада, но причините могат да са най- различни: генетични, възраст, болест, стрес, хранене и пр. Дори раждането може да причини косопад при някои жени.

kosopad-ot-stres

Има различни видове косопад:

Андрогенен косопад: това е една от най- честите форми и е известна като мъжки тип или женски тип оплешивяване. Хормоните и наследствеността играят важна роля в този случай. Оплешивяването при мъжете най- често се дължи на наследственост, но може и да прескочи поколения. Статистиките показват, че оплешивяването засяга 30% от мъжете до 30, 50% от мъжете до 50- годишна възраст, 70% от мъжете над 70- годишна възраст.

При жените косата изстънява във фронталната зона и на темето, пълзи към двете страни на главата, а отзад остава гъста. Обикновено засяга жени в менопауза.

kosopad-predpazvane

Токсичен косопад: случва се след емоционален или физически стрес. Например, болести, инфекции на скалпа, бързо отслабване, операция, лекарства, раждане. Заболявания като лупус, диабет, на щитовидната жлеза, причиняват косопад. Също така и химиотерапията, лекарства и пр. Косопадът се причинява от физически или ментален стрес и може да се появи 2- 3 месеца след събитията, причинили стреса.

Алопеция ареата: Това е кожен проблем, който води до косопад. Обикновено засяга главата, брадата и има автоимунен характер. Често се среща при младежи. Косата обикновено израства.

Алопеция универсалис или тоталис: Опада цялото окосмение, включително миглите и веждите. Космените фоликули не са унищожени. Неспособността да поникне коса е психологическа и е трудно да поникне отново.

Трихотиломания. Това е загуба на коса чрез собственоръчно изскубване на космите. Това е вреден навик, върху който трябва да се работи.

02. октомври 2014 10:24:37 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар