Хормоналният дисбаланс предизвиква косопад при жените

Хормоналният дисбаланс е сред основните причинители на косопад при жените. Причините за него могат да бъдат най- разнообразни – стрес, противозачатъчни, диета и др. Ето някои от най- честите фактори, които объркват хормоните в тялото на жената:

Прогестерон и естроген

Когато при определени обстоятелства нивото на прогестерона става прекалено ниско, аkosa1 на естрогена се повишава,настъпват промени в състоянието на жената. Започва да се изморява по- бързо, чувства се депресирана, няма желание за секс, не може да се справи със стреса. Косата започва да пада.

Бременност и раждане

По време на бременност настъпват промени с косата на жената. Бъдещата майка се радва на много по- гъста и здрава коса от обикновено. Косопад почти не се наблюдава. Това обаче се променя след раждането. Около третия месец започва неудържим косопад, но това не трябва да ви притеснява, тъй като се оправя от самосебе си.

Дихидротестостерон

Повишаването на нивата на тестостерон в тялото на жената води до косопад. Наблюдават се и други проблеми като акне, окосмение по нежелани места, смущения в цикъла и пр. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон, който причинява опадане на косата при мъжете.

Менопауза

При менопаузата се повишава количеството на дихидротестостерон в тялото на жената, което води до косопад.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.