Кои витамини помагат при косопад | Косопад

Витамини, които спасяват косата

Косата е гордостта на всяка жена. Затова когато започнем да я губим, самочувствието ни се понижава. Причините за косопада са най- разнообразни – стрес, хормонален дисбаланс, неподходяща козметика и пр. За да върнем косата си, можем да се възползваме от някои витамини:

kosa2Мастни киселини. Те са изключително полезни не само при косопад, но и като превенция на сърдечносъдовизаболявания. Имат изключително благоприятен ефект и върху мозъка. Можем да си ги набавим от риба и морски дарове. Такива храни трябва да се приемат поне два пъти в седмицата в продължение на няколко месеца.

Желязо: Липсата на желязо в организма води до косопад. Можем да си го набавим от храни като риба тон, сусам, трици, сардини. Желязото участва при образуването на хемоглобина, който разнася кислорода из клетките на организма.

Витамин В. Липсата му в тялото също предизвиква косопад. Същото се отнася и за витамин В12. Можем да си ги набавим като приемаме таблетки В комплекс.

Биотин: Той е един от най- важните витамини, които спират косопада. Съдържа се в продукти като мая, мляко и жълтъци.

Цинк: Можем да си го набавим при консумацията на червени меса.

Пантотенова киселина: Нарича се още витамин В5. Може да се набави от консумация на пълнозърнести храни, кисело мляко и някои видове месо.

Витамин А: Изключително полезен е, ако не се надвишава дозировката му. Ако се надвиши обаче определено количество, става опасен и причинява косопад.

Мед: Помага за възстановяване на косата при всекидневната й загуба. Ако обаче е в по- голямо количество, предизвиква косопад.

Протеини: Изключително важни са за растежа на косата, както и за спирането на косопада.

11. юли 2013 18:30:34 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар