9 храни, за да имаме Здрава Коса | Косопад

9 храни, за да имаме Здрава Коса

kosa-polezno-1

Има някои основни храни, които трябва да присъстват в менюто ви, ако искате да имате здрава и красива коса.

Също като кожата ни, косата е изложена на вредното въздействие на външни фактори. За да имаме красива коса, не е достатъчно само да ходим редовно на фризьор. Важно е да се погрижим за нея и отвътре.

Освен това, правилната храна може да ни помогне да избегнем проблеми като: изсушаване, цъфтеж, проблеми с растежа, промяна на цвета.

1 Яйца.

Богати са на много полезни протеини, а те са важни за растежа на косата. Яйцата са богати също на сяра, желязо, селен и цинк. Желязото подобрява кръвообращението на скалпа. Цинкът пък й придава сила.

2 Скариди

За да имате силна коса, трябва да приемате достатъчно цинк. Този минерал намалява косопада, като помага на косата по- добре да усвоява хранителните вещества. Много е полезен за растежа на косата. Скаридите са изключително богати на цинк.

3 Боровинки

Помагат да имаме здрава коса, заради високото съдържание на антиоксиданти. Предпазват косата от свободните радикали, защото са богати на витамин С. Освен това, боровинките увеличават производството на колаген и стимулират кръвообращението на скалпа.

leshta-otslabvane

4 Леща.

Също като яйцата и пилешкото, лещата е важен източник на протеини, полезни за косата. Косата е изградена от втвърден кератин, който е вид протеин. Ако не приемаме достатъчно протеини, косата ни ще спре да расте.

Също така, лещата е важен източник на желязо и витамин С, които улесняват достъпа на кислород до скалпа.

5 Сьомга

За да имаме здрава коса, омега- 3 мазнините са много важни. Въпреки че тялото ни не може да ги произвежда, те изграждат 2-3% от косъма. Поддържат косата и кожата добре хидратирани. Сьомгата и други подобни риби са отлични източници за омега- 3 мазнините.

6 Орехи

Тъй като са източници на биотин, част от В- групата витамини, орехите са много полезни за косата. Те са единственият вид ядки, които са източници на омега- 3.

7 Зеленолистни зеленчуци

Спанак, зеле и пр. Съдържат желязо, фолиева киселина, витамин С и бетакаротен. Предпазват от побеляване и поддържат естествения блясък на косата. Стимулират производството на кератин.

8 Храни, богати на йод

Много често проблемите с косата се дължат на влошена функция на щитовидната жлеза. Тя контролира много жизнени функции в тялото ни. Влошава и състоянието на косата.

9 Кисело мляко

Пантеноловата киселина е директно свързана със здравето на косата. Този витамин се съдържа в киселото мляко и в храни като сьомга, авокадо и слънчогледово семе. Освен това, киселото мляко съдържа витамин Д, който подобрява здравето на корените на косъма.

21. ноември 2016 20:30:23 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар