Има ли връзка между косопада и Луната? | Косопад

Има ли връзка между косопада и Луната?

лунаМакар че е толкова далече, луната предизвиква приливите и отливите. Нивото на водата се покачва и понижава. По този начин луната влияе на Земята, но много хора вярват, че тя въздейства и на хората. Например, върху растежа на косата. Дали това е суеверие или има и нещо повече? Има различни мнения.

Трябва да отбележим, че няма изследвания по въпроса, и доста учени отричат подобна възможност. Въпреки това, много хора вярват, нашият спътник влияе върху растежа и здравето на косата. Ключът е във фазите на луната.

Луната има цикли, според местоположението си спрямо Слънцето, Земята и разстоянието, на което се намира от тях. Фазите на луната са: Новолуние, Първа Четвърт, Пълнолуние, Последна Четвърт. Смята се, че всеки цикъл на спътника никоса влияе по определен начин на косата – например, кога е най- подходящо да се подстрижем.

Според тази теория, косата трябва да се подстригва само при нарастваща луна, за да расте повече. Тогава няма да имаме проблеми и с косопада. Никога не трябва да се прави, когато намалява, защото тогава отслабва.

Защитниците на тази теза припомнят, Луната и Земята взаимно се привличат. Така както приливите и отливите се случват, защото на цикли от 6 часа спътника се отдалечава, фазите на луната действат по същия начин.

Противниците на теорията твърдят, че няма доказателства за връзката между косата и луната. Фазите са просто по- лесен начин, за да следваме календара.

14. октомври 2013 02:42:00 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , | Напишете Коментар