Шапките предизвикват ли косопад? | Косопад

Шапките предизвикват ли косопад?

косопад шапкиХората са измислили шапките преди много, много време. Различните модни стилове идват и си отиват, но тази част от облеклото продължава да е с нас в продължение на хиляди години, предпазвайки ни от жега и студ. В същото време отдавна се говори, че шапките предизвикват косопад, но дали това е истина?

Краткият отговор е не. Според проучване на американския център по дерматология ЮКЛА, строгите прически със силно опъната коса могат в пъти повече да предизвикат косопад, отколкото носенето на шапка.

„Не виждам как една шапка ще доведе до косопад, освен ако не я носите толкова плътно стегната, че да спира кръвта и да опъва косата силно назад. В нашето проучване взеха участие повече от 500 жени и най – големи проблеми с оплешивяването имаха професионалните балерини и афроамериканките. И при двете групи това се дължеше не толкова на наследствеността, колкото на прическите. Балерините са задължени да носят косата си силно опъната на кок, а сред мургавите жени са особено популярни прическите със сплетена на ситни плитки коса. По този начин космените фоликули са подложени на непрекъснато напрежение и в крайна сметка не издържат”, казва д-р Самрао.

Неговото мнение се допълва от д-р Мария Митева, която е преподавател в медицинския университет в Маями.

„По мое мнение шапките не могат да причинят оплешивяване, въпреки че носенето им предизвиква някои други проблеми. Достатъчно е да не са толкова стегнати, че да късат космите от гнездата им и да не предизвикват протриване на скалпа. Защото при тези случаи има симптоми, но тук става въпрос за механичен косопад, който може да бъде отстранен и косата ще порасне отново”, казва тя.

Д-р Митева допълва, че ако сте предразположени към косопад, постоянното носене на шапка теоретично може да ускори процеса. Това се дължи на възпрепятстването на кръвния поток и притока на кислород към скалпа, но според нея това не е 100 % доказано.

„Смята се, че шапките водят до косопад, защото много военни или свещеници оплешивяват в даден етап от своя живот. При всички положения се дължи на андрогенната алопеция, а не на облеклото. Така че, можем спокойно да извадим шапките от списъка на заподозрените”, заключава тя.

13. октомври 2013 02:10:41 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , | Напишете Коментар