Кръгов косопад – симптоми, причини и лечение | Косопад

Кръгов косопад

Кръгов косопад

Кръгов косопад

Кръговият косопад е сред най – честите причини за чувствителна загуба на коса. Според изчисленията на специалистите, рискът за развиване на това състояние е около 2 % за всеки отделен индивид. Засяга мъже, жени и деца.

Хубавото е, че не е заразен и не се предава от човек на човек. В две трети от случаите се наблюдава спонтанно възстановяване на олиселите участъци, без да е необходимо провеждането на някакво лечение. При останалите малко повече от 30 % обаче, кръговият косопад е перманентен и протича с циклични периоди на възстановяване и появяване на нови петна по главата.

Характерни симптоми на кръговия косопад

Този вид се отличава с наличието на доста добре оформени кръгли петна, в които се наблюдава тотална липса на окосмяване. При някои заболели имат само една или две оголени зони, при други може да са многобройни, а в най – тежките случаи се засяга целият скалп и се стига до тотална алопеция (оплешивяване).

Заболяването не е съпроводено от други промени в тялото и по главата, обичайно не се наблюдават болка, зачервяване или други оплаквания. Кръговият косопад е възможно да се развие и разпространи в рамките на едва няколко дни, появявайки се на различни места по скалпа. В случаите на тотално оплешивяване, могат да бъдат засегнати също веждите, миглите, брадата и въобще всички други места по тялото.

Причини за кръгов косопад

Въпреки усилията си, лекарите все още не са изяснили напълно кои са основните причини за поява на кръгов косопад. Според последните изследвания той се определя като заболяване на имунната система, при което организма атакува космените фоликули. В този случай тялото решава, че именно тези клетки представляват заплаха и намира начин да ги отстрани.

Особеност на кръговия косопад е, че за разлика от другите увреждания на имунната система, клетките на космените фоликули не умират и впоследствие върху олиселите участъци могат да израстат нови косъмчета.

Учените сочат стреса, генетичната предразположеност, хормоналните разстройства, алергични реакции, вирусни бактерии или комбинация от тези фактори, като основни причинители на кръгов косопад.

Лечение на кръгов косопад

За отстраняване и лечение на кръгов косопад могат да бъдат използвани лекарствени средства, козметични продукти или способите на народната медицина. Изборът на правилния метод е от особена важност, защото всеки отделен индивид развива кръгов косопад по различни причини и при едни дадени методи могат да са ефективни, а при други не. Обичайно се използват кортикостероиди, химични вещества, биологични средства, алтернативните методи и козметични продукти като уникалния лосион срещу косопад и оплешивяване „Ефект – 2“.

07. април 2013 14:16:04 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | 1 коментар