Косопад и вода | Косопад

Водата като причинител на косопад

Възможно ли е водата да предизвика косопад?

косопад и твърда вода

Водата може да причини косопад

Колкото и странно да звучи, водата също може да предизвика косопад. Понякога в тази най – ценна за човека съставка се съдържат различни замърсители, които могат да изиграят лоша шега. Често това са различни зловредни бактерии, метали и силно отровни вещества.

В тази насока, като основен причинител на косопад е химическият елемент селен, който често прониква във водната система изтичайки от различни преработвателни заводи, които не вземат достатъчно мерки за екологично обезпечаване на природните ресурси.

Друг метал, който може да доведе до косопад е живакът. Този елемент също така може да се намери в различни храни, които по един или друг начин са замърсени с него. Експертите са категорични, че живакът причинява оплешивяване, въпреки че все още не е установено точно защо. При силно отравяне с живак симптомите са гадене, световъртеж, метален вкус в устата, трудна концентрация, необяснима умора и главоболие. Ако ги забележите, проверете водата която използвате.

Отравянето с олово е сред многото други неща, които могат да предизвикат косопад. Пътят на водата до душа по старите и прогнили тръби също може да се превърне в сигурна рецепта за загуба на коса. Такива фактори също така са цинкът и алуминият, следите от арсен и талий.

Най – лошо от всичко е, че тези замърсители могат да предизвикат цяла поредица вредни ефекти срещу здравето. Като превантивна мярка не е лоша идея да си инсталирате воден филтър.

Освен пречистване на водата в домашната система, ако искате да запазите косата си здрава и силна, трябва да водите изцяло здравословен начин на живот и да приемате достатъчно количество витамини. Предлагаме ви няколко съвета против косопад, чрез здравословно хранене и чиста питейна вода.

Естествени начини за превенция на косопад и подхранване на косата

Протеини: Косата е съставена почти изцяло от протеин, така че дефицитът на белтъчини може да доведе до жесток косопад. Задължително добавете достатъчно количество протеин в хранителната си диета, като включите месо, млечни продукти, яйца или протеинови шейкове.

Желязо: Желязото спомага за подобряване на кръвообращението в скалпа, което пази от косопад като подхранва растежа на космите. Богати на желязо храни са черният дроб и други субпродукти, кайсии и стафиди.

Витамин А: Спомага изключително много за поддържане на жизнена коса, защото чрез него се синтезират мазнините в космените фоликули. Витамин А се съдържа в морковите, яйцата, зелето, натуралното мляко и много други продукти.

Витамин В: В3 (ниацин) подпомага циркулацията на кръвта към кожата на главата и по този начин предпазва от косопад. Биотин и другите витамини от В групата са нужни за правилния растеж на космите. Тези полезни вещества могат да бъдат набавени чрез плодове, месо, яйца, риба, мляко и ядки.

Вода: Структурата на косъма се състои от около 25 % вода. Всеки ден пийте най – малко от 4 до 8 чаши, за да спрете дехидратацията и да осигурите на косата си възможност за растеж.

Намалете алкохола и цигарите: Употребата на алкохол и тютюн предизвиква косопад, защото възпрепятства притока на кръв към скалпа и така лишава фоликулите от необходимите хранителни вещества.

Проверка на водата срещу косопад

Ако забележите наличие на косопад след като сте започнали да се къпете от нов водоизточник, е много важно да се направи тест на водата за установяване на евентуални замърсители. Обърнете се към съответните органи (регионалните здравни инспекции или частна лаборатория) и те ще ви обяснят какво може да направите. Обикновено изследването не е толкова скъпо и ще ви даде възможност да се защитите при евентуално замърсяване на водата.

косопад и вода

Косопад и вода

03. май 2013 14:00:11 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар