Косопад на кичури – можем ли да го спрем | Косопад

Можем ли да спрем косопад на кичури?

Как да се справим с косопад на кичури

Сред най – често срещаните проблеми с косопад е окапването на цели кичури коса. Тези симптоми обичайно се забелязват след преживяване на силен стрес, лечение с химиотерапия или други медикаменти, рязко влошаване на здравословното състояние, бременност или раждане, тежка диета. Понякога засегнатите са безсилни, но друг път съществуват методи и средства, които могат поне да стопират прогресивното оплешивяване.

kosopad-na-kichuri

Косопад на кичури

Лекари обясняват, че запазването гъстотата на косъма върху скалпа се определя от изключително сложен процес, при който умират и се раждат нови косми. Когато има повече отпаднали отколкото нови се говори за косопад. Медицинският термин за фазата на интензивен растеж на космите се нарича анаген, а този етап от развитието продължава между две и шест години. Следва фаза на застой, която се нарича катаген и на практика тя е процес за навлизане в последния етап от живота на косъма – телоген. През телогена растежа на практика се преустановява и космите спират да се развиват. Луковицата се смалява и след не много време косъмът пада.

При нормално положение, във фаза на телоген е около десет процента от косменото покритие на главата, а когато това съотношение стане по – голямо, се наблюдава наличие на косопад. Причините са разнообразни, могат да засегнат различните моменти от растежа.

В случаите на косопад заради стрес, оплешивяването се появява няколко месеца след преживяване на шоковия момент. При такова развитие косопадът обикновено спира сам след известно време, но лошото е, че може да се превърне в хроничен и това да изиска специализирана намеса.

Понякога причинител на косопад на кичури са ендокринни заболявания или проява на класическата андрогенена алопеция.

Съществува и гнездови косопад, при който окапването на кичурите е ограничено до отделни части от скалпа. За съжаление все още не е напълно ясно кои са причинителите на този вид оплешивяване, но лечението е доста трудно и изисква време.

Срещу косопад на кичури специалистите препоръчват здравословно хранене и активен живот. В такива ситуации е почти задължително да се приемат комбинирани витамини и минерали, които са предназначени именно за подсилване растежа на косата. Очаква се състоянието да се подобри в срок до три месеца, а ако това не стане трябва да се потърси помощ от специалист – дерматолог.

03. май 2013 12:14:48 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар