Как храната може да спре косопада | Косопад

Как храната може да спре косопада

Храненето е един от факторите, които трябва да се имат предвид за запазване здравето на косата и превенция на косопада

храна

Да имаме здрава коса с добър вид е признак на добро здраве. И без съмнение, здравето и доброто хранене вървят ръка за ръка. Затова, това е още причина да се храним здравословно. Загубата на коса намалява самочувствието ни, като може да се отрази негативно на социалните контакти.

Основни причини за косопад

Някои от факторите, които причиняват косопад са: остаряване, генетично наследство, някои заболявания (автоимунни, например), някои лекарства, хормонални промени (особено по време и след бременност), лоши грижи за косата, емоционален стрес, недохранване, липса на витамини, алкохолизъм, заболяване на щитовидната жлеза, бързи диети и др.

Хранене и косопад

Предотвратяването на възможни заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм (прави косата суха ихрана1 косопад), минава през редовна, но умерена, употреба на йодирана сол. Половин лъжица на ден е достатъчна, с изключение на бременните и кърмачките, които трябва да приемат добавка с йод. Хормоните на щитовидната жлеза, които се нуждаят от йод, участват в дейността на космените фоликули.

Един от вторичните ефекти при диетите- чудо е косопадът, но това става бавно, така че можете да забележите проблема чак няколко месеца след началото на месеца. Доказано е, че диетите с много малко калории, причинят много проблеми, сред които и косопада.

Витамини и минерали за косата

Веществата, които са най- пряко свързани със здравето на косата, са биотинът, медта, селенът и цинкът. Най- добрият начин да ги приемате е чрез храната, но може да приемате допълнително и като добавки.

22. декември 2013 17:45:46 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар