Съвети при косопад заради стрес | Косопад

Съвети при косопад заради стрес

Емоционалният и физически стрес може да причини косопад. Състоянието, известно като телогенен ефлувиум, предизвиква бързо и внезапно опадване на косата. С други думи, това е отговорът на тялото след стрес, например при раждане, треска, хирургическа операция или тежка болест. Когато стресът е емоционален или психически, при това хроничен, започва да влияе върху цикъла на нормалния растеж на косата и да предизвика оплешивяване. Но ако страдате от такъв косопад, не се притеснявайте, можете да се избавите от него.

стрес

Инструкции при косопад заради стрес:

1. Хранете се здравословно всеки ден. Освен витамините В, които са полезни за растежа на косата, добавете магнезий, цинк, селен, витамини А, С, Е. Омега – 3 мазнините също подобряват състоянието на косата. Взимайте такива добавки, само ако не си ги набавяте от храната.

2. Спете поне 8 часа през нощта. Сънят позволява на тялото ви да се възстанови от всеки тип стрес и е важен за здравето на косата. Ако не спите достатъчно, само задълбочавате стреса, което пък усилва косопада.

3. Възстановявайте се продължително време, ако сте преживели стрес като раждане или операция. Ако си давате стрес1много зор след тежка болест или операция, само увеличавате риска от косопад. В такива случаи, косопадът започва 3-4 месеца след заболяването или операцията.

4. Започнете терапия, ако косопадът се дължи на емоционално напрежение. Търсете най- здравословните и подходящи решения на проблема.

5. Изследвайте хормоните си. Това е особено важно, ако косопадът е започнал след раждане и др. В някои случаи, стресът след раждане се дължи на хормонални проблеми.

05. декември 2013 22:39:26 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , | Напишете Коментар