Влияе ли температурата върху растежа на косата? | Косопад

Влияе ли температурата върху растежа на косата?

kosa-presa

Температурата без съмнение влияе върху здравето и външния вид на косата: дали студения или топъл климат, дали употребата на уреди. Но няма категорични доказателства, че температурата променя растежа на косата, който е средно с 1 – 1, 2 см на месец. Трябва обаче да имаме предвид някои от температурните влияния, които могат да повлияят на състоянието на косата ни:

Високи температури

По принцип високите температури правят косата лесно късаща се, увредена и с отворени връхчета. Най- често източник на такива високи градуси е продължителното използване на уреди като сешоар, преса и маша. Дори да ги използваме правилно, с времето могат да имат негативен ефект. От друга страна, топлината стимулира кръвообращението в скалпа и може да причини лющене на кожата, отваряне на кутикулата. Високите температури могат да увредят косата, но по принцип не засягат скоростта на растеж на косата.

kosa-prez-zima

Ниски температури

Студът също може да влияе върху косата. Понякога може да намали ефекта от химиотерапията и третирането с лекарства, свързано с косата. Намалява кръвообращението в космените фоликули. Студеният въздух може да направи косата по- късаща се, суха, увеличава статичното електричество. Въпреки че някои хора твърдят, че косата расте по- бързо през студените месеци, това не е научно доказано.

04. април 2015 12:32:26 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар