Влияе ли липсата на сън върху косопада

Има много причини, поради които може да имаме косопад. Някои са извън нашия контрол, а други не. Добрия сън и подходящата почивка са едни от факторите, които се отразяват на здравето на косата ни и можем да го контролираме.

spane-kosa

Доказано е, че при хората, които не спят достатъчно, се увеличава възможността да загубят повече коса. Защо? Известно е, че разстройствата на съня засягат тялото ни.

Липсата на сън е стресиращ фактор, а стресът е директно свързан с косопада. Затова, когато сме изложени на стрес в определен период, косата започва да капе.

Не само сънят засяга косата, но и тясната връзка между сън и имунна система, секреция на хормони, физическа иkosopad-pri-stres емоционална устойчивост.

Затова трябва да поддържаме дисциплина за здравия сън. Много учени препоръчват да спим поне осем часа дневно. Но колко наистина са ни достатъчни и необходими? Както винаги, зависи от организма.

Има хора, които могат да спят малко часове, без да има някакви последици, докато други изобщо не могат да се справят с ежедневните си задачи. Не само трябва да имаме предвид количеството. Качеството на съня също е много важно.

Във всички случаи, липсата на сън предизвиква преумора и стрес. А особено последния е голям враг на здравата коса. Така че не пропускайте да се наспивате добре.

15. май 2014 12:48:56 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар