Полезни храни при алопеция | Косопад

Полезни храни при алопеция

kosopad-2

Алопецията се дължи основно на наследствеността или на проблеми с имунната система, а основният симптом е падането на косата. Обикновено то е зонирано, започва от центъра на главата.

Храната е много важен фактор за здравето на косата, тъй като трябва да й осигури необходимите полезни хранителни вещества.

Ето кои са най- препоръчителните храни в случаите на алопеция:

– Зеленолистни зеленчуци. Сурови или готвени, без значение.
– Авокадо, зехтин, масло от рапица и пр. Тези храни са богати на ценните омега- 3 мазнини.
– Орехи, бадеми, фъстъци, всякакви видове семена. Съдържат есенциални мастни киселини.
– Горски плодове: боровинки, къпини, малини, ягоди. Съдържат флавоноида ресвератрол, който подпомага много растежа на косата. Той се съдържа също и в червеното грозде.

otslabvane-plodove-4

Препоръчва се намаляване на животинските мазнини. Консумацията на риба обаче има положително въздействие върху растежа на косата, така че може да се консумира по 2-3 пъти седмично.

Освен ресвератрола, друго полезно вещество за растежа на косата е биотина. Той се съдържа в червените чушки, лука, краставиците, тиквата, тиквичките, морковите и доматите.

Друг важен фактор за здравето на косата е справянето със стреса. Трябва да се опитваме да не се поддаваме на нервите и напрежението, да не се хабим за незначителни неща. Спортът и йогата много помагат за справянето със стреса. Не е нужно да се подлагаме на изтощителни тренировки. Достатъчно е да поддържаме тонуса си.

26. юни 2017 12:23:56 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар