Може ли заболяване на имунната система да предизвика косопад? | Косопад

Косопад и заболявания на имунната система

косопад и лупус

Косопад и лупус

Различните заболявания на имунната система са сред основните причинители на косопад. В съвременното българско общество твърде много хора имат проблеми от подобно естество, като основните причини за това са стресът, откровено отровните хранителни продукти в търговските вериги, прекомерните нива на шум в градска среда и др.

Сред основните автоимунни заболявания водещи до косопад е лупус, който предизвиква широко разпространено възпаление. Обичайно то обхваща кожата, а особено много зоните по лицето и скалпа. Вследствие на лупус може да се стигне до пълно оплешивяване, както и на опадане на окосмението по веждите, миглите, лицето и тялото.

Донякъде успокояващо е, че в повечето случаи косата започва да расте сама след туширане проблемите на имунната система и последствието косопад напълно изчезва. При малка част от пациентите обаче остават перманентни плешиви петна с кръгла форма, а в тези зони космените фоликули са напълно увредени.

Автоимунните заболявания могат да станат причинители и на друг вид косопад. В някои случаи косата просто оредява и изтънява, а в други се оформя типичния за андрогенната алопеция тип плешивост. Ненадейната поява на косопад може да се тълкува и като ранен симптом на болести на имунната система и ако забележите необичайно изтъняване на косата веднага потърсете лекарска помощ.

11. юни 2013 23:09:08 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар