Женски косопад: кога и защо | Косопад

Женски косопад: кога и защо

Косопадът, известен още като алопеция, оказва голям психологически натиск както върху мъжете, така и върху жените.

kosopad-anemiya

Много мъже изобщо не обръщат внимание на проблема, а други не искат да виждат и косъм да пада от главата им и се борят със всички средства срещу косопада. При жените обаче огорчението е огромно, когато видят косата си да намалява прогресивно. Свикнали сме да свързваме косопада с мъжете, но много често проблемът засяга и жените.

В медицината алопеция означава, че „липсват 25% от перманентното окосмение на главата. Обратно на общото схващане, косата не пада, а прогресивно отслабва с всеки цикъл, докато стане тънък и незабележим мъх.

kosopad-1

Най- честата причина за косопад е андрогенната алопеция, предизвикана от действието на адрогените и характеризираща се с отслабване на косата от централната линия.

Тъй като женската алопеция се изостря с възрастта, 30% от жените между 40 и 60 години имат проблеми с оплешивяването. Основните причини са генетична предразположеност, промяна в хормоналните нива и др.

Определени моменти от живота на жената я засягат директно, като менопаузата. В този период жената може да загуби окосмението от фронталната линия. Косопадът може да бъде причинен от стрес, проблеми с щитовидната жлеза, инфекции, анемия, прекаляване с козметиката и пр. Независимо каква е причината, алопецията нанася сериозен удар върху самочувствието на жената.

18. август 2014 15:42:59 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | 8 коментара