Дефицит на желязо и косопада

Желязото обуславя доброто здраве на кръвта, а следователно и на косата. Минералът е необходим за метаболизма на червените кръвни телца, които пренасят кислорода от белите дробове и го разпределят към всички тъкани. Желязото храни и дава кислород на клетките, които отговарят за поникването на косата. Липсата на усвояване на желязо може да е причината за по- тънката, по- рядката и по- посърналата коса.

anemia-kosopad

Симптоми

Косата изстънява и губи блясъка си.

Понякога косопадът не се забелязва и човек не си дава сметка, че всъщност косата му пада много. Липсата на обем ще си проличи след няколко месеца. Друг път ежедневният косопад бързо се забелязва.

Други признаци на анемия могат да са: необяснима умора, чупливи нокти, бледа кожа.

Ако имате тези симптоми, трябва да си направите кръвен анализ, за да проверите нивото на феритин (запас от желязо в организма). Нивото трябва да е поне 40. Ако е по- малко от това, по всяка вероятност дефицитът на желязо е причината за проблема ви с косата.

Рискови групи

Жените. Липсата на желязо често се дължи на обилна кръвозагуба, която не е компенсирана с храна. Засяга най- вече жените във фертилна възраст. Те губят средно два пъти повече желязо, отколкото мъжете.

Внимавайте най- вече в следните ситуации:

Обилна и продължителна менструация.
Ако имате спирала.
Бременност: от 4 месец плодът започва да използва желязото на майката, за да произвежда червени кръвни телца. kruvРаждането е съпроводено също с обилна кръвозагуба.
Кърмене, последователни или много бременности.
Продължителни строги диети.
Жените с андрогенна алопеция.

Вегетарианците. Също рискова група. Това е поради 2 причини:

Растенията съдържат по- малко желязо от месото и рибата.

Желязото, което се съдържа в бобовите култури, се усвоява 5- 6 пъти по- лошо, отколкото желязото в месото.

Анемията. ВИЖ ВИДЕОТО:

24. февруари 2014 16:39:10 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар