Коса – устройство и функции | Косопад

Устройство на косата

От какво е изградена косата

Устройство на косата

Устройство на косата

Устройството на косата е много по – сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. Всички ние знаем, че тя не само играе важна роля за външния вид на мъжете и жените, но също така спомага и за предаването на информация до сензорните клетки, а е и един от основните идентификатори на разликите между двата пола.

Кога се образува коса

Космите започват да растат още, докато бебето е в утробата на майката. След 22 –а седмица от развитието си, плодът има окосмение по всички обичайни части, образувани са космени фоликули, които на този етап от живота са около 5 милиона по цялото тяло. На главата са общо над един милион, а 100 000 от тях разположени върху скалпа. Това е точката, при която човек има най – много фоликули, тъй като никога повече няма да генерира нови.

Това е и една от причините за изтъняване на косата с напредването на възрастта – броят на космените фоликули остава един и същ, а скалпът расте и се променя до самия край.

Космените фоликули

Косата се състои от две отделни структури. Първата от тях са фоликулите, които се намират в кожата, а втората са самите косми, които се виждат върху скалпа. Сам по себе си косменият фоликул може да бъде описан като канал от епидермиса към дермата. В основата му се намира папилата, която съдържа капиляри (малки кръвоносни съдове), които подхранват клетките. В основата на косъма има корен, чиито клетки се делят на всеки 23 до 72 часа, което е забележително по – бързо от всяка друга клетка на тялото.

Също така има вътрешна и външна обвивка, като основната задача на тези структури е да защитават косъма и да формират неговия растеж. Мастните жлези също са от съществено значение, понеже произвеждат вещества, които осигуряват условията за растеж.

Косъм

Косъма е направена от твърд протеин, наречен кератин и се състои от три слоя.

Растежен цикъл на косъма

Косата на скалпа расте около 0,3 до 4 милиметра на ден, или около 15 – 16 сантиметра в годината. За разлика от другите бозайници, при човека растежът е целогодишен и не е свързан със смяната на сезоните. Растежът на косъма протича в три етапа – анаген, катаген и телоген.

Анаген

Анаген е активната фаза за растеж на косъма. Тогава клетките в корените се разделят изключително бързо. На този етап косата расте с по около сантиметър на всеки 28 дни. Тази фаза на растеж продължава между две и осем години. При някои хора причината за косопад се крие именно в краткия период на активна фаза на растеж.

Космите по ръцете и краката, миглите и веждите имат доста по – кратък живот.

Катаген

Фазата катаген е преходен етап и около 3% от всички косми са в тази фаза по всяко време. Продължава от две до три седмици. Растежът спира и външната обвивка на корена се свива.

Телоген

Телоген е фазата на покой и обикновено засяга от 6 до 8 % от всички косми. Продължава около 100 дни за космите върху скалпа и по-дълго за космите на веждите, миглите, ръцете и краката. По време на тази фаза на косменият фоликул е в пълно състояние на покой. Всеки ден обичайно губим между 25 и 150 косъма, които са във фаза на телоген.

21. май 2013 23:18:27 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , | Напишете Коментар