Обилният косопад – симптом на алопеция

Когато косата пада обилно и не се възстановява, можем да говорим за алопеция, казват специалистите

Силният косопад, при който косата не се възстановява, е първият симптом на алопецията. Всеки човек има към 120 хил. косъма. Всеки косъм живее горе- долу 3 години. Той расте две години и половина, после се стабилизира за няколко месеца, накрая пада и умира.

алопеция

Въпреки че е нормално косата да пада всеки ден, ако това се случва много обилно без космите да се възстановяват, можем да говорим за алопеция. Освен това, в рамките на нормалното е да падат между 50 и 150 косъма на ден.

Алопеция при мъжете и жените

Алопецията е една от основните причини за косопад, особено при мъжете, но може да се появи и при жени. При мъжете е по- разпространена андрогенната алопеция, а при мъжете – дифузната алопеция.

При мъжете косопадът се проявява в предната или високата част на главата. При жените намалява косата на върха наалопеция1 главата.

Алопецията причинява несигурност и ниско самочувствие, защото може да стане забележима. Много пациенти стават притеснителни, тревожат се. Мъжете все по- често решават да се обръснат, за да не се вижда, че са плешиви. Но за жените не е толкова лесно.

Все по- често алопецията засяга много млади хора, между 20 и 30 години. Според лекарите, една от основните причини за това е, съвременният начин на живот, особено стреса.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.