Как пресата уврежда косата | Косопад

Как пресата уврежда косата

Много жени обичат често да сменят прическата си, а за да го постигнат, обикновено използват пресата за изправяне. Безопасни ли са косата този тип уреди, или напротив, увреждат я?

presa-izpravyane

Преди да навлезем в детайли, трябва да споменем, че самата идея да променим характеристиките на косата си, представлява риск. Всеки човек има свои генетични особености, които определят какъв цвят да е косата, колко гъста да е, колко чуплива да е и пр. Промяната на тези вродени характеристики представлява опасност за здравето на косата.

Пресата за изправяне на косата е сред уредите, които увреждат косата. Има естетическа тежест, но високата температура не е полезна за косъма. Прекаляването или неправилната употреба на пресата могат да ускорят косопада, като изсушат косата и я направят чуплива.

Всяка коса реагира различно на излагането на температура, в зависимост от структурата, фактори като боядисване. Колкото по- тънка е косата, по- чувствителна е към външни влияния, като високата температура.

presa-kosa

Мазната коса, от друга страна, устоява повече на високата температура от сухата, защото мазнината я предпазва. Когато косата е боядисана, горещината на уреда по- бързо премахва цвета. Боите не са устойчиви на високи температури.

Защо топлото уврежда косата?

Температурата на пресата уврежда структурата на кератина. Тъй като тази нова форма не е естествена, косата става по- чуплива и по- чувствителна на външна агресия.

Колкото повече минаваме, толкова повече се увеличава риска. Хващайте малки кичури и не минавайте повече от два пъти.

Бъдете умерени в употребата на пресата. Поддържайте косата с хидратиращи маски. Изберете качествена преса. Използвайте протектор срещу високата температура.

07. декември 2014 19:49:32 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар