Женската алопеция | Косопад

Женската алопеция

Проблемът с алопецията не е само мъжки, но засяга и много жени. Това е един от най- често срещаните кошмари за нежния пол. Косопадът обаче често не е изолиран проблем, а обикновен е съпроводен с паник атаки, тревожност, депресия и ниско самочувствие

алопеция

Както заради генетиката, така и заради други причини, например, стрес или лошо хранене, женската алопеция е все по- често срещана. Оплешивяването или загубата на голямо количество коса е заболяване, което макар и по- малък процент от мъжете, все пак засяга и жените. Всеки ден се забелязват все повече последици от лошото хранене или липсата на необходимите хранителни вещества.

Вече не е странно да видиш тийнейджърки и млади жени с много малко коса, въпреки че се забелязва косопад обикновено на средна възраст и е свързан най- често с хормонални изменения. Между 40 и 55 години се забелязва началото на алопецията при жените.

Причини за косопада

Най- честата причина при жените е заболяването адрогенна алопеция, която се отключва при 3 фактора: остаряване, алопеция1хормони и наследственост. За разлика от мъжете, загубата на коса при жените започва от темето, тъй като косопадът започва от централната линия на скалпа.

Друга причина е алопеция ареата, която предизвиква косопад на петна. Не само на косата, но и на други части на тялото. Тя засяга както мъжете, така и жените.

Засегнатите фоликули намаляват производството на косъм, стават малки и слаби. Случва се обикновено при травма, стрес или нервност.

В други случаи загубата на косата е тотална – алопеция тоталис.

Анемията е друг рисков фактор за слаба коса. Липсата на желязо предизвиква косопад както при жените, така и при мъжете. Дефицитът е по- разпространен сред дамите, особено ако имат дълъг или обилен цикъл.

Разбира се, има и други причинители на косопад като диети, стрес, проблеми с щитовидната жлеза, някои лекарства и др.

02. януари 2014 19:07:34 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар