Сезонен косопад – да се притесняваме ли?

През есента косата е в процес на опадане и регенерация, но косопадът е доста по- обилен от обикновено, което притеснява повечето хора.

kosa-esenen-kosopad

Ако процесът на падане на косата продължи повече от нормалното, може да е симптом, че с косата ни се случва нещо. Затова е особено важно да обръщаме внимание на косата през есента, да полагаме за нея подходящите грижи и, разбира се, да намалим косопада.

Ако падането на косата се ограничава само в есенния сезон, обикновено означава, че това е временно явление. Ако обаче се повтаря прекалено често, може да е по- сериозно – алопеция. В зависимост от симптомите, имаме един или друг вид алопеция. Понякога процесът е необратим.

kosopad-esen

Имаме няколко вида алопеция:

– Андрогенна алопеция. Обикновено се среща при мъжете, но може и при жени над 50- годишна възраст в менопауза. Косата е особено чувствителна към хормоналните изменения, изстънява, разрежда се и пада.
– Алопеция ареата. Може да е наследствена, да се дължи на стрес или тревожност. Косата пада само в определени участъци.
– Дифузна алопеция или телогенен ефлувиум. Предизвиква се от стрес, висока температура, раждане,
– Травматична алопеция (изтръгване на косата). Предизвиква се, ако прекаляваме с опъването на косата, стягането, и пр.

Превенция

Ако косопадът ви е много обилен и излиза извън рамките на сезонния, потърсете съвет от лекар. Ако не е много силен и е в рамките на сезона, ще успее да се възстанови.

Храненето е много важно, когато имаме проблем с косопада. Важно е да приемате бирена мая (богата на витамин В и на минерали), храни като авокадо или бадеми, които съдържат много есенциални мастни киселини, витамини В и Е.

17. септември 2014 17:37:09 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар