Вредни ли са за косата шапките за плуване | Косопад

Вредни ли са за косата шапките за плуване

Плуването е един от най- полезните видове спорт за тялото и здравето ни. През студените месеци обаче, обикновено трябва да го практикуваме в басейна. Това означава, че задължително трябва да слагаме шапка за плуване.

shapka-za-pluvane

 Това обаче може да има негативно отражение върху косата ни, ако не внимаваме. Въпреки че е много полезна при плуване, шапката може да бъде агресивна към косата ни, ако не я изберем добре.

 Шапката за плуване оказва сериозен натиск върху косата ни, тъй като е плътно прилепнала към главата ни. Когато я сваляме, без да искаме можем да отскубнем значително количество косми. Затова, ни трябва такава шапка, която въпреки че е прилепнала плътно върху главата ни, може да се сваля без проблем. Много е важен материал, от който е изработена, за да не въздейства агресивно.

 Също така, важен фактор е и пропускливостта на шапката. На пазара има модели, които не позволяват на косата да се мокри – те имат и плюсове, и минуси. Те не оказват такъв натиск върху скалпа и позволяват на кожата да диша повече, но само ако не ги носим дълго време.

shapka-za-basein

 Други шапки са полезни за хигиената, когато плуваме. С тях кожата може повече да диша, но косата не остава суха за дълго.

 Шапките от латекс или подобни, по- непропускливи, са по- агресивни към косата. Те са много плътно прилепнали и най- много скубят косата.

 Шапките от плат или силикон не се свалят много трудно, и са добра алтернатива за хората с дълги или много обемни коси.

 Шапките обаче не са единственото агресивно нещо, когато плуваме в басейн. Водата съдържа определени вещества, които не са особено полезни за косата. Затова винаги измивайте косата си внимателно, когато излезете от басейна.

 

 

03. декември 2014 20:08:47 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар