Митът за биотина и косопада | Косопад

Митът за биотина и косопада

kosopad-navici

Биотинът е част от групата витамини В- комплекс. Съдържа се както в храни от животински, така и от растителен произход. Когато не ни достига, причинява дефицит на клетъчни ензими, което засяга тъканите, като кожа и коса.

Биотинът участва в метаболизма на въглехидратите, мазнини, аминокиселините и др. Участва в действието на определени ензими, които пък са ключови за деленето на клетките.

Витаминът се използва за клетъчния растеж, производството на аминокиселини и метаболизма на мазнините и аминокиселините. Помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Подобрява нивата на глюкозата в кръвта при пациенти с диабет, облекчава мускулните болки и помага при екземи и дерматити.

biotin

Биотинът се съдържа в много храни: риба, пилешко, мая, особено бъбреци и черен дроб. Освен това, чревната флора може да синтезира също биотин. Затова, рядко се получава дефицит на този витамин.

ПРИЧИНИ ЗА ДЕФИЦИТ

Може да се появи заради прекомерна консумация на белтък, тъй като съдържа вид протеин, който не позволява усвояването на витамина. Може да има недостиг и заради дефицит на ензима, който го обработва. Това състояние се среща най- вече при хора с алкохолна зависимост или които приемат лекарства срещу гърчове.

При дефицит на биотин, лесно се появява себореен дерматит, косопад, падане на вежди и мигли. Неврологични симптоми като депресия, раздразнителност или консулсии.

Дефицита се коригира чрез прием на добавка.

Хранителни добавки с биотин често се препоръчват при косопад или себореен дерматит, когато има дефицит на витамина. Не е известно да помага, когато не е налице дефицит.

26. август 2015 15:59:42 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар