Кои болести причиняват косопад? | Косопад

Кои болести причиняват косопад?

kosa-shtitovidna-jleza

Човешкият организъм е съвършена машина с фини настройки и всяко смущение в нормалната му дейност може да предизвика редица неприятни явления, сред които и косопад.

Болести, които влошават състоянието на косата

Синдром на поликистозните яйчници

Жените с това заболяване страдат от мъжки тип косопад , заради хормоналния дисбаланс и увеличеното съдържание на мъжки хормони (андрогени). Този тип алопеция, известна като андрогенна, засяга между 40% и 70% от жените с това заболяване.

Менопауза

При жените в това състояние се забелязва изтъняване на косата. Дължи се на намаляването на естрогена. Това води до косопад, най- вече по темето. Причината отново е хормонален дисбаланс.

kosopad-estrogen

Диабет

При това заболяване тялото не произвежда или не използва правилно инсулина, забавя кръвообращението, което засяга директно косата и възстановяването й. Заради диабета, космените фоликули трудно се възстановяват, новата коса изобщо не пораства и опада. Затова хората с диабет забелязват, че косата им изтънява или пада повече от обичайното.

Лупус

54% от пациентите с лупус страдат от косопад. Той обикновено е временен и не е причина за притеснение. Косата обикновено опада в областта на темето. За да се избавите от този тип косопад, трябва да спазвате лечението за болестта.

Разбира се, има и други заболявания, които също причиняват косопад или други проблеми с косата.

24. февруари 2015 13:24:34 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар