Какво правили древните гърци, за да спрат косопада | Косопад

Какво правили древните гърци, за да спрат косопада

Косата е важен елемент от външността на човек от векове насам. Но, може би, в Гърция е имала най- голямо влияние. Прическите са били изключително важни за древните гърци.

drevnite-garci

Поради значението на косата, и в тази стара цивилизация се разработвали различни методи за борба с косопада. Дори самият Хипократ участвал в такова начинание. Бащата на медицината забелязал преди 400 г. п. Х., че евнусите на Перикъл не губили косата си с годините. Това обстоятелство се превърнало в обект на изследване, което изяснило доста неща за причините за оплешивяването.

Обяснението на процеса било свързано с нивата на тестостерона, хормон който е пряко свързан с косопада. При хората с андрогенна алопеция, тестостеронът свива космените фоликули.

За да открие средство срещу косопада, Хипократ създал смес от кимион, люта ряпа, екскременти от гълъби и цвекло.

Хипократ оплешивял, докато търсил лек срещу косопада

Хипократ оплешивял, докато търсил лек срещу косопада

Също така използвал и коприва, за да открие успешната формула срещу оплешивяване, но не постигнал желаните резултати. Парадоксално, но докато търсил лек срещу косопада и оплешивяването, самият Хипократ загубил значителна част от косата си.

Но той не бил единственият в Древна Гърция, който търсил формулата срещу косопада. Друг известен лекар, фармацевт и ботаник от епохата предложил алое вера за проблема. Според него, това растение имало много други свойства и можело да се използва при хемороиди, рани и язви.

Друго растение, което се използвало в Древна Гърция срещу косопад, бил адиантума, известен като венерини коси. Смачквали го и го смесвали с олио и оцет. Жените използвали рецептата, за да имат по- блестящи и жизнени коси.

Косата наистина имала огромно значение в Древна Гърция. Използвали различни помади, лосиони, пчелен мед, парфюмирали я с билки и благовонни масла, дори я боядисвали руса.

22. април 2014 20:09:20 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар