Как древните египтяни се борили с косопада | Косопад

Как древните египтяни се борили с косопада

Косопадът и оплешивяването са проблеми, които са притеснявали хората от много векове насам. Всички големи цивилизации са оставили рецепти, които са използвали в такива случаи. Някои от тях се използват и досега, но други са останали само като анекдоти заради странния подбор на съставки.

egipyani-kosopad

Първата цивилизация, която имала специално отношение към косата, били древните египтяни. Във всички социални прослойки косата имала значение и често се правели много сложни прически или се слагали специални перуки. Косата била причина за гордост Древен Египет, затова косопадът бил считан за сериозен проблем.

Масло от сладки бадеми се използва и днес

Масло от сладки бадеми се използва и днес

Едно от най- използваните средства бил лосион, приготвен от мазнина на различни животни като лъв, крокодил, хипопотам и коза. С тази смес си мажели косата и вярвали, че косата им ще поникне. Според известна теория, свойствата на косматите животни, щели да се прехвърлят и върху човека, който ги използва.

Друго популярно средство било олиото от сладки бадеми. Египтяните го комбинирали с рициново масло за по- голяма ефективност. Истината е, че били на прав път.

Бадемите съдържат изключително важните за косата протеини. Рициновото масло пък подобрява кръвообращението. Така космените фоликули получават повече хранителни вещества и прави косата по- силна.

Притеснението на египтяните от косопада става ясно, заради големия брой рецепти, които използвали да се справят с проблема. Други средства, които се използвали, били семената от сминдух и смес на базата на маруля.

21. април 2014 12:11:06 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар