Диета за контрол на косопад | Косопад

Диета за контрол на косопад

Контролирай косопада с помощта на тези съвети

Загубата на коса не се обуславя само от външните и генетични фактори, а също така може да бъде следствие и от неправилно хранене. Лишавайки тялото от основни хранителни вещества, затормозявате протичането на важните жизнени процеси, което се отразява и на косата. Една от превантивните мерки срещу косопад е да започнете здравословна диета. Ето кои хранителни вещества са задължителни.

диета за косопад

Витамини от групата В. Необходими са, защото от тях зависи транспортирането на кислород и хранителни вещества до космените фоликули. Наличието на повече кислород стимулира растежа, косата става здрава и лъскава. В витамините може да си набавяте от пилешко, океански риби, както и от суплементи.

Цинк. Необходим за правилното функциониране на мастните жлези. Предотвратява дехидратацията на скалпа и в крайна сметка появата на косопад. Ще го намерите в ядки, пълнозърнести храни, леща, месо и морски дарове.

Микроелемента мед. Хемоглобинът е необходим на тялото, за да доставя кислород към различните органи, включително и косата. Медът спомага за образуване на повече хемоглобин, а липсата му може да предизвика косопад. Добри източници са сусам, соя, кашу, месо и океански дарове.

Желязо. Изключително важно за хората и особено много за жените (губят много кръв по време на месечния цикъл). Липсата на желязо отслабва корените на косата и в скоро време те умират. За да избегнете дефицита яжте спанак, магданоз, соя, червен боб, пиле, яйца, риба и месо. Желязото от животински източници се абсорбира по – лесно.

Витамин С. Производството на колаген е от изключително значение за косата. Липсата на този витамин може да доведе до големи проблеми с цялото тяло. Включете в менюто си повече цитрусови плодове, диня, домати, сладки картофи. Имайте предвид, че пушачите се нуждаят от по – големи количества.

Протеини. Много важен хранителен елемент, който участва в строежа на всяка клетка от нашето тяло, включително и на косата. Подпомага производството на нови косми, които се раждат на мястото на изгубените. Липсата води до неприятен косопад, който може да бъде отстранен чак след няколко месеца. Богати на протеин са бобовите растения, ядките, млякото и млечните продукти, месата, яйцата и рибите.

18. декември 2013 13:18:34 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: | Напишете Коментар