9 храни за по- гъста коса | Косопад

9 храни за по- гъста коса

kosa-hrani-1

Хранителните навици определят до голяма степен дали ще се радваме на красива и здрава коса.
Приемът на определени видове храна осигурява полезни вещества за косата, които я правят по- гъста и по- здрава.

Ето кои да включваме по- често в менюто си, за да се радваме на мечтаната коса:

1. Зелени зеленчуци
Не винаги е лесно да ги включим в менюто си, но са изключително полезни. Особено на витамини А и С. Тези зеленчуци съдържат антиоксиданти и растителни протеини. Също така, помагат за естествената хидратация на косъма. Сред тях са марули, спанак, броколи, зеле и др.
2. Моркови
Знаете ли, че морковът е сред най- богатите на витамин Е и С зеленчуци? Също така, съдържа много калий и бета- каротени. Всички те са полезни, за да си осигурим веществата, които правят косата блестяща и гъста.
3. Зърнени култури
Осигуряват на косата много полезни вещества, сред които протеини и ценни минерали. Също така и важният витамин биотин, който спада към В групата. Помагат да имаме силна коса и гъста коса. Също така, да се възстановява по- лесно. Сред най- препоръчителните са: леща, фасул, нахут.
4. Риба
Тлъстите риби и сьомгата са сред най- полезните храни, ако искаме да имаме гъста коса. Богати са на омега- 3, протеини и витамин Д. Мастните омега- 3 киселини са сред най- полезните вещества за здравето и красотата на косата. Добре е рибата на присъства поне веднъж в седмичното ни меню.

kosa-recepti
5. Пълнозърнести храни
Богати са на фибри, витамини, минерали. Съдържат витамина инозитол от В групата, който действа като стимулант за растежа на косъма. Също така го предпазва от негативните външния влияния. Овесът е сред най- полезните култури в тази група. Съдържа комбинация от вещества, които намаляват въздействието на стреса върху косата.
6. Бадеми
Съдържат омега- 3 мазнини. Богати са и на минерали, като най- ценните за косата са магнезият и цинкът. Тази комбинация е полезна, освен за косата, и за ноктите.
7. Яйца
Те са сред най- полезните храни за косата. Богати са на протеини с много високо качество, сред които албумин (в белтъка). От витамините, най- значимите са А и В. От минералите, съдържа в големи количества калций. Както и желязо, което помага срещу косопад. А също така и магнезий.
8. Чушки
Много са полезни, за да се радваме на гъста и здрава коса. Те са чудесен източник на витамин С. Съдържат още ценни вещества, като капсаицин, бетакаротени и ликопен.
9. Скариди
Ако обичате морските дарове, скаридите съдържат много полезни вещества за косата. Те са сред най- богатите източници на цинк.

20. август 2017 11:41:57 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар