Топ храни за бърз растеж на косата и срещу косопад | Косопад

5 топ храни за бърз растеж на косата

Кои храни предпазват от косопад

От косопад страдат както мъже, така и жени. Генетиката играе основна роля, но въпреки това има и други фактори, които могат да окажат влияние върху състоянието на косата.

топ храни срещу косопад

Топ храни срещу косопад

Косопад може да предизвикат хормоналните нива в организма, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, недостатъчно кръвообращение в скалпа и не на последно място – хранителен дефицит.

В допълнение можем да кажем, че всяко едно от тези вредни състояния има своя начин за противодействие при поява на косопад. При хранителния дефицит това са пълните с полезни витамини и минерали храни, които поддържат и подхранват косата. Ето нашия топ 5 на храните и естествените средства, които предпазват от косопад и стимулират здравословния растеж на космите.

Незаменими мастни киселини

Осигурете си прием на достатъчно количество незаменими мастни киселини, които са важни за цялостното правилно функциониране на тялото и са сигурно средство против косопад. Човешкият организъм не е в състояние да произвежда сам тези мастни киселини и трябва да бъдат набавяни чрез външни източници.

Големи количества от тях се съдържат в орехите, лененото семе, океанските риби и авокадото. Тези продукти съдържат още цял куп полезни вещества, които водят до пълна кондиция.

Повишете производството на колаген с витамин С

Колагенът обгражда косата и я предпазва. Проблемът идва от факта, че с напредването на възрастта количеството му се намалява все повече, което прави космите по – уязвими при натиск и съответно създава предпоставки за косопад. Най – добрият начин на света да увеличим колагена не е някаква скъпа медицинска процедура, а приемът на повече витамин С.

Храни с високо съдържание на витамин С са цитрусовите плодове, червените чушки, ягодите. Приемът на 250 милиграма дневно може да спомогне за завишаване производството на колаген, което ще ни предпази не само от косопад, но и от появата на бръчки по лицето.

Биотин

Биотинът е водоразтворим витамин от група В. Той е определящ за състоянието на косата и здравето на скалпа. Богати на биотин хранителни източници са ядките, кафявият ориз и овес.

Увеличете производството на кератин в организма

Сигурно средство против косопад е да се увеличи производството на протеина кератин, от които са изградени косата и ноктите. Основна роля за образуването на кератин играе естественият източник на органична сяра метилсулфонилметан (MSM), който способства и за производството на някои от заменимите аминокиселини.

Основни източници на MSM са листните зеленчуци като брюкселско зеле, боб, чесън, ряпа, обикновено зеле, соя, пшенични зародиши и ядките. Суровите зеленчуци са в пъти по – богати на MSM сравнено с варените, защото термичната обработка разрушава молекулите на метилсулфонилметана.

Яжте богати на желязо храни

Желязото е от съществено значение за растежа на косата и при превенция на косопад. Среща се в зелените листни зеленчуци, праз, спанак, коприва, кашу, меса и субпродукти. За да се помогне на организма да абсорбира желязото, трябва да се приема и достатъчно витамин С.

07. май 2013 15:51:36 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , | Напишете Коментар