Косопад и венерически болести | Косопад

Венерически болести и косопад

Кои венерически болести предизвикват косопад?

Сексуалното образование в училище казва твърде малко по въпроса, кои венерически болести могат да предизвикат косопад. Тъй като интересът по темата е доста голям, потърсихме за съдействие специалиста – дерматолог Стефан Огнянов. Ето какво ни разказа той.

косопад и венерически болести

Сифилисът предизвиква косопад

Нека това не звучи абсурдно, но действително съществуват полово предавани болести, или още както се наричат венерически болести, които могат да предизвикат косопад. Олисяването обаче е вторична реакция на организма и често се наблюдава при заразяване със сифилис.

Това тежко заболяване може да предизвика косопад в по – късните стадии на своето развитие, но докато се стигне до такова положение, тялото ще отправи поне няколко предупреждения. Косопадът всъщност се появява като следствие от уврежданията, нанесени на органите от бактерията – причинител Treponema Pallidum. Понякога се засягат и космените фоликули.

Попитахте ме дали може да се появи косопад, ако сте пипнали косата си със замърсени ръце? Категоричният отговор е не. Скалпа не може да бъде заразен чрез докосване, ако преди това например сте пипали влагалището на болна жена. Все пак има теоретическа вероятност да се случи, ако имате открити и отворени рани на скалпа. Също така срамните въшки и херпесите не могат да предизвикат косопад.

Най – сигурният начин за предпазване от венерически болести е да имате постоянен и здрав партньор, с който да си имате взаимно доверие. Имайте предвид, че употребата на презерватив намалява риска, но не предпазва, особено при сифилис и трипер. Също така след всеки акт е задължително да се измивате обилно с вода и сапун, тъй като тази стандартна процедура понякога върши чудеса. Ако се заразите, появата на косопад трябва да е последната ви грижа.

Сифилисът е особено жесток и ако не бъде уловен на време, може да предизвика тежки последствия като загуба на паметта, унищожаване на вътрешни органи и в крайна сметка да се стигне до смърт в агония.

07. май 2013 11:49:23 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар