Могат ли цигарите да причинят косопад? | Косопад

Тютюнопушенето причинява ли косопад?

Пушене и косопад

пушене и косопад

Води ли пушенето до косапад

Все по – често се търси отговор на въпроса дали тютюнопушенето предизвиква косопад. До момента в световен мащаб са предприети няколко изследвания, които обаче не са напълно достатъчни, за да се отговори категорично. Въпреки липсата на солидни доказателства за следствията от този порок и оплешивяването се предполага, че все пак съществува някаква причинно – следствена връзка.

Проучване върху причините за косопад в Тайван

До момента най – мащабното изследване по темата е проведено в Тайван през 2007 година. В него участват 740 мъже, които в момента на анкетата страдат от косопад. Изследвано е генетичното наследство на участниците, хранителните навици и начинът им на живот.

Ръководителите Су Лин – Хю и Тони Чен от Националния университет стигат до извода, че има гореща връзка между тютюнопушене и косопад. Те са убедени, че изпушването на 15-20 или повече цигари на ден, със сигурност води до андрогенна алопеция.

Теории за тютюнопушене и косопад

Според основната теория, пушенето предизвиква загуба на коса, защото съдържащите се в тютюна никотин и въглероден оксид, ограничават притока на свежа кръв към крайниците на тялото, включително и към космените фоликули. Това води до тяхното изпадане в летаргия, или казано на медицински език ги поставя в пасивна фаза. На практика това лишава космите от храна и като резултат те умират. Допуска се и още една хипотеза, според която цигарите увреждат ДНК на космените фоликули.

косопад и цигари

Косопад и цигари

Друга водеща теория предполага, че негативните ефекти от пушенето на цигари водят до преждевременно стареене и на практика ускоряват загубата на коса, което само по себе си е страничен ефект от застаряването. Точно както кожата се покрива с бръчки, така и космите изтъняват и в крайна сметка падат.

Най – вероятните причини за косопад

Ако сте генетично предразположени към косопад е много по – вероятно да оплешивеете от това, отколкото вследствие на тютюнопушене. При някои хора обаче се наблюдава засилване влиянието на генетиката, ако пушат цигари. Всъщност, генетичната плешивост при мъжете се появява, когато тестостеронът в космените фоликули се превръщат в отпадъчния хормон дихидротестостерон (ДХТ). Той от своя страна кара фоликулите да се свият и потиска растежа на нови клетки.

В случаите на косопад от заболяване, също не може да се търси връзка с пушенето на цигари.

15. април 2013 13:40:16 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , | Напишете Коментар