Косопад при жените след терапия с тестостерон | Косопад

Андрогенна алопеция при жените след терапия с тестостерон

косопад при жените и тестостерон

Употребата на тестостерон е предпоставка за косопад

През последните години все повече пациентки се подлагат на терапия с тестостерон за лечение на различни болести. Това поражда сериозен интерес на научните среди към връзката между подобен начин на лекуване и симптомите на косопад при жените. Въпреки че много от твърденията все още не са доказани по клиничен път, специалистите работят усилено за избягване на този страничен ефект.

Според последните сведения, употребата на хормони поражда огромен риск от косопад при жените. Най – често такава терапия се използва за стимулиране на сексуален интерес при загуба на либидото, при депресия с комплекси за малоценност, за подобряване костната плътност след менопауза, при обща физическа отпадналост.

При голяма част от дамите използващи тестостерон като лекарствено средство, на определен етап от лечението се появява типичната за мъжете андрогенна алопеция. Тя се изразява в силен косопад по отделни части от скалпа, по – рядко се стига до пълно оплешивяване.

Лечение на андрогенна алопеция при нежния пол

Лечението на косопад при жените след употреба на тестостерон е възможно. Принципно се използват лекарствени средства, които блокират отрицателния ефект на дихидротестостерона, който влияе пагубно върху космените фоликули и на практика ги затваря. Медикаментите блокират превръщането на чистия тестостерон и по този начин се свежда до минимум отрицателния ефект. В по – тежките случаи се прави трансплантация на коса.

косопад при жените и тестостерон

Андрогенна алопеция при жените

14. април 2013 20:45:40 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар