Причини за косопад при жените | Косопад

Причини за косопад при жените

жениДа загубите известно количество коса на ден е нормално, естествена последица от обновяването на епителната тъкан. Притеснително е, когато косопадът оставя следи по гребена, дрехите, в банята… и малко по малко, започваме да откриваме голи части по главата. Симптомът е притеснителен не само от естетическа гледна точка, но и може да е знак за заболяване.

Когато се заровим в темата, първата причина, която откриваме, е наследствената предразположеност, и после различни фактори от околната среда, здравето, дефицит на хранителни вещества.

ЗАЩО ЖЕНИТЕ ИМАТ КОСОПАД?

1. Лошо или малко хранене, без режим – последиците от лошото хранене се отразява на цялото тяло, но особено на косата

2. Лоши навици, които причиняват косопад – Злоупотребата или прекаляването с хващане косата на конска опашка, използването на кариоки, фиби и щипки, които много стягат, могат да доведат до оплешивяване. Стремете се да не прекарвате много време с вързана коса. Ако не обичате пусната коса, по- добре си направете по- къса прическа.

Сред останалите лоши навици, които могат да причинят косопад са различни топлинни процедури с висока температура, като използването на сешоар, например. Желателно е да го избягвате, но ако все пак го правите, го дръжте на по- голяма дистанция.

Химичните продукти за оцветяване на косата също могат да бъдат опасни, също както и абразивните шампоани. Внимавайте при избора на такава козметика.

Използването на пластмасови гребени със зъби много на гъсто и остри, както и твърдите четки с изкуствен косъм, жени1нараняват скалпа и скубят космите. Ако косата ви е тънка и се начупва, използвайте подходящ балсам.

Много стегнатите прически, както и прекалено енергичното търкане на косата с кърпа, също могат да са опасни. По- добре завийте мократа коса с кърпа и я оставете да попие влагата.

3. Временни причини за косопад.

Сред тях са инфекциозните заболявания, грипа, високата температура, които могат да предизвикат косопад, с продължителност няколко месеца.

По време на бременност някои жени имат усилен косопад, който може да продължи и след раждането.

Преживени стресови и шокови ситуации също може да предизвика значителна загуба на коса.

Химиотерапията също предизвиква косопад, но след края на лечението, косата бавно се възстановява.

4. Болести, които предизвикват косопад.

Хипотиреоидизъм. Както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът причиняват косопад, но само в най- лошите случаи.

Анемията или липсата на желязо предизвиква косопад. Среща се както при жени, така и при мъже. В такъв случай се обърнете към специалист, който да ви направи диета, богата на желязо и витамин С.

08. ноември 2013 14:49:50 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар