Косопад и химиотерапия | Косопад

Косопад и химиотерапия

КАКВО Е КОСОПАД И КАКВА Е ВРЪЗКАТА МУ С ХИМИОТЕРАПИЯТА?

Косопадът е сред най – ужасяващите вторични ефекти от химиотерапията.

химиотерапия

Косата окапва, защото химиотерапията засяга всички клетки в тялото, не само раковите. Тъканта в устната кухина и стомаха, както и космените фоликули са особено чувствителни, тъй като се размножават много бързо, също като раковите. Разликата е, че нормалните тъкани се оправят от само себе си, което прави тези нежелани вторични ефекти временни.

Не всяка химиотерапия предизвиква косопад. Падането на косата, отслабването или запазването й зависи от лекарствата и дозата им.

Косопадът може да се случи още на втория или третия ден от първия цикъл на химиотерапията, въпреки че е възможно да не се появи до втория цикъл. Може да си появи внезапно или бавно. Може да изгубите цялата си коса или само част от нея. Може да окапе окосмението и по други части на тялото – мигли, вежди и дори на пубиса.

В ПОЧТИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ НА КОСОПАД ОТ ХИМИОТЕРАПИЯ, КОСАТА ЩЕ ПОРАСНЕ ОТНОВО.

Може да отнеме 3 до 6 месеца след края на химиотерапията, докато започне да расте. Но може и да се случи още по време на химиотерапията. Новата ви коса може да има друг цвят или структура на косъма.

Кайли Миноуг след химиотерапия

Кайли Миноуг след химиотерапия

КАК ДА КОНТРОЛИРАМЕ КОСОПАДА ОТ ХИМИОТЕРАПИЯ?

Тъй като не може да се избегне косопада, трябва да работите върху усещането за плешивост и да пазите главата на топло, ако живеете в студен климат. Ето някои предложения:

Къса прическа. За някои хора не е толкова травмиращо косата им да окапе, ако е къса.
Перука. Изберете я преди да загубите косата си.
Шапки и кърпи. За някои хора това е най- лесният и удобен вариант.

Кайли Миноуг за битката си с рака на гърдата. ВИЖ ВИДЕОТО:

07. ноември 2013 14:27:36 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар