Следродилен косопад | Косопад

Следродилен косопад

косопад след бременност„Три месеца след като родих любимото си детенце, получих невероятен косопад. Нормално ли е и на какво се дължи?”. Това е фундаментален въпрос, който си задават близо 60 % от младите майки. Много жени получават неприятен подарък 90 – 100 дни след раждането и изпадат в истинска паника, страхувайки се че ще оплешивеят напълно.

Без паника! Косопад след раждане не е нещо необичайно!

Лекари съветват жените да не изпадат в паника, ако попаднат в подобна ситуация. Обясняват, че окапването на косата през този период е очаквано събитие и следствие от изтощението през бременността. Ето какво се случва.

Обикновено около 85 – 90 % от човешката коса е в състояние на растеж, докато останалата част е в период на почивка. Когато този период свърши космите започват да падат и следва да се заменят с нови. По време на бременност обаче повишените нива на хормона естроген у жените удължават растежа и на практика доста по – малко косми са във фаза на покой.

При появата на малкото човече обаче нивата на естроген падат драстично и полученият хормонален дисбаланс автоматично изпраща повече космени фоликули в почивка. Все повече коса започва да капе докато се къпете или решите, а състоянието продължава от 6 до 12 месеца.

Как да предотвратя следродилен косопад?

Откажете се от идеята, че ще бъдете в състояние да направите нещо по въпроса. Разбира се, може да помогнете на косата с подходящи домашни рецепти за подсилване или просто да се подстрижете късо. В никакъв случай обаче не се поддавайте на чувствата и не вземайте каквито и да било радикални мерки, каквито и съвети да чуете от кварталната клюкарка.

Бъдете уверени, че подобно състояние на следродилен косопад не е нещо необичайно и ако няма някакви скрити причини, само за няколко месеца косата ви ще се възстанови напълно от само себе си.

17. октомври 2013 23:44:23 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: | Напишете Коментар