Оплешивявам ли или имам временен косопад? | Косопад

Оплешивявам ли или имам временен косопад?

Оплешивявам ли или загубата на коса е временна?

opleshivqvane-recepti

Всеки човек има определен брой космени фоликули (корени), които след 50 годишна възраст започват да намаляват дейността си. Затова, при 85% от мъжете оплешивяването настъпва в тази възраст. Този тип оплешивяване е известен като андрогенна алопеция.

Изразява се в това, че космените фоликули започват да се свиват и се нарушава естествения растеж на косата. Стават все по- малки, докато се затворят напълно и останем без косъм. Процесът на оплешивяване е доста стресиращ етап за повечето хора.

Когато косопадът ни е нормален, губим около 100 косъма на ден, но те се възстановяват. Проблемът е, когато космените корени спрат да произвеждат косъм.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

kosam

Косъмът е структура от клетки, които съдържат кератин. Води началото си от корена, където се намират хранителните вещества, мастните клетки и повдигащия мускул. Растежът на косъма се случва в три фази. Когато завърши цикъла си, пада, но на негово място пораства нов.

Проблемът се появява, когато спре да расте или новопоникналата коса е тънка и слаба.

Причината за оплешивяването основно е хормонът тестостерон. В комбинация с андрогена дехидротестостерон кара косъма да отслабне, нарушава растежа и пада. Мъжете, които произвеждат повече тестостерон са изложени на по- висок риск от оплешивяване. При жените този процес се появява след менопауза, когато нивата на естрогена намаляват за сметка за тестостерона.

Ако косопадът се изявява в малки зони, като брада, вежди, мигли и пр, говорим за алопеция реата. Това е временна загуба на окосмението. Може да се дължи на тежсо заболяване или неправилно хранене. Също и при сериозно увреждане на косата.

10. февруари 2015 15:01:26 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар