Коя е най – честата причина за косопад? | Косопад

Коя е най – честата причина за косопад?

Най – честата известна на науката причина за косопад все още е андрогенната алопеция (наследствено оплешивяване). Тя е често срещано явление, което засяга както мъжете, така и жените от всички държави по нашата планета. Дължи се на намаляване броя на активните космени фоликули, понякога настъпва още в младите години.

Андрогенна алопеция

Андрогенна алопеция

Андрогенната алопеция се развива по два основни модела – мъжки и женски. По – разпространен е мъжкият, който засяга до 95% от страдащите от косопад в световен мащаб. Обичайно започва при навършване на 35 години, в по – редки случаи между 20 и 25.

До момента все още не е известна истинската причина, която предизвиква генетичния косопад. Досега се знае само, че генетиката играе основна роля при загубата на коса, а нейното основно оръжие са андрогенните хормони като тестостерон и дихидротестостерон. Смята се, че колкото повече дихидротестостерон има в скалпа, толкова по – бързо индивидът ще оплешивее.

Андрогенната алопеция не е твърде често срещана причина за косопад при жените, но е възможно да се намерят много представителки на нежния пол с подобен проблем. Хубавото е, че при тях се развива доста по – бавно отколкото при мъжете и това прави оплешивяването по – малко забележимо.

Втората по значимост причина за косопад е стресът. Учените са категорични, че психическото или физическо свръхнатоварване може да доведе до оплешивяване, което за щастие може да се лекува. Обичайно симптомите на косопад заради стрес настъпват от 3 до 6 месеца след събитието, после е необходимо още толкова време, за да изчезнат.

26. ноември 2013 18:59:07 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар