Кога косопадът става проблем

Косопадът може да е временен или много сериозен, в зависимост от случая.

коса2

Нашата коса се обновява без прекъсване през целия ни живот. Това обновяване става по определени цикли и можем да изчислим между 20 и 30 през целия ни живот.

Циклите на косата

Растеж: по време на цикъла на растежа, космите растат с около 1 см на месец, с възрастта – с по- малко. Косата расте по- бързо през лятото. Този цикъл продължава между 4 и 6 години при жената. 80% от нашата коса е в цикъл на растеж, докато останалата спира и пада.
Спиране на растежа: космите минават през 3 или 4 седмици, в които се спира растежа.
Косопад: падането се случва, когато космите, които растат и тези, които спират, влизат в контакт – първите избутват вторите, и те накрая падат.

Косата има между 100.000 и 150.000 косъма.

Загуба на гъстотата
Растежа на косата се развива във времето, затова периодът на растеж се скъсява в напредването на възрастта. Затова нашите баби нямат толкова гъста коса, колкото нас.

Как са забележим притеснителния косопад?
Губим между 50 и 100 косъма на ден. Ежедневната загуба зависи от възрастта, от типа коса, но също и от много външни косафактори, като сезоните. Жените губят най- много коса през есента и пролетта, както и по време на бременност и в менопаузата.

Стресът и връзката му с косата: периодите на стрес се отразяват на цялото ни тяло, включително и на косата. Няколко месеца след периода на стрес забелязваме значителен косопад. В момента на стрес косата спира да расте, което причинява няколко месеца по- късно, обилен косопад, а растежът се забавя.

Дефицитът на вещества причинява също косопад: например, липса на желязо или витамини. Ако смятате, че косопадът ви продължава дълго време и е много обилен, проверете чрез изследвания какво ви липсва.

Ежедневни грижи: косата постоянно е изложена на външни агресивни фактори – слънце, вятър, студ, хлор и пр. Полагайте адекватни грижи за косата си, в зависимост от нейния тип.

13. януари 2014 19:11:50 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар