Какво е фиброзираща фронтална алопеция

frontalna-fibrozna-alopeciq

Този тип алопеция е описан от Косард през 1994 г. До преди няколко години, фиброзищата фронтална  алопеция беше слабо познато заболяване, но вече се среща все по- често, без видима причина. Не е възможна превенцията на този вид патология, която обикновено причинява много негативни емоции, заради естетическия проблем.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФИБРОЗИРАЩАТА ФРОНТАЛНА  АЛОПЕЦИЯ?

Този вид алопеция се изразява с белези, косопадът е билатерален (от двете страни) и симетричен. Засяга фронталната и темпорална зона на скалпа.

Понякога засяга частично веждите, може да засегне също мишниците, миглите, пубиса, краката. Понякога причинява сърбежи и болки в кожата. При някои пациенти могат да се появят папули по лицето и промени в имунната система. Често се съчетава с хипотиреоидизъм.

fibrozirashta-alopeciq

КОГО ЗАСЯГА?

Първоначално се описва, че се среща при жени в пост- менопаузата. Всъщност, засяга много значително число от жените в тази възраст, след 50 години. Има случаи обаче и при мъже, макар много рядко.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ?

Точната причина е неизвестна все още. Счита се, че влияят автоимунни механизми на възпаление и се включват също хормонални фактори. При близо 10% от пациентите има хора в семейството със същия проблем, а при 20% от пациентите се съчетава с женска адрогенна алопеция.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА?

Чрез серия от изследвания.

28. септември 2014 12:12:11 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар