Как да имаме перфектна коса

Въпреки че е нормално да губим между 50 и 100 косъма на ден, заради постоянната промяна на структурата на косата, привличащият вниманието косопад може да е резултат от заболяване или дефицит. Нека разгледаме кои фактори могат да ни помогнат не само да избегнем косопада, но и да разберем как да имаме здрава и силна коса.

коса1

В медицината наричат телогенен ефлувиум на косопада, който се дължи на серия от обратими последствия, които щом се премахнат, косата може да порасне. Причините? Обикновено се дължи на лекарства, физически и психически стрес, някои заболявания, както и на недостиг на хранителни вещества.

Косата е структура, която се променя постоянно, която расте с около 0, 5 мм на ден. Това кара космения корен да се нуждае от хранителни вещества от първо качество, за да поддържа производството. Малки промени в хранителните вещества карат косата да пада, да е чуплива и тънка.

Ако се храните балансирано, като ядете от всичко, най- вероятно храненето не е проблемът и трябва да търсим другаде.

Нека разгледаме кои вещества са полезни за растежа на косата ни?

Много важни са биотина и фолиевата киселина, които помагат за деленето на клетките и образуването на ДНК. Съдържат се много в яйцата, черния дроб, хляба и зърнените храни. Има изследвания, които свързват дефицита на биотин с излишъка от себорея и появата на пърхут.

Друг важен витамин е С, която помага за образуването на колагена. Той помага за усвояването на желязото, което е витаминсключово за образуването на косата. Плодовете, особено цитрусите, са богати на витамини.

Витамин А помага за окисляването на клетките на фоликула. Среща се много в жълтъка и зехтина.

Други витамини като В12 и Е също помагат за заздравяването на косата.

Не по- малко важни са и минералите, някои от които са познати като олигоелементи, защото се съдържат в малки количества в тялото ни. В развитите държави е много възможно да има именно дефицит на минерали.

От минералите важни са цинка и желязото. Първият, заради ролята му по образуване на ДНК и протеините, но също и защото активира живота с космения фоликул и обновяването на клетките. Срещу се в аспержи, патладжани, яйца и картофи, например.

Желязото помага за образуване на ДНК. Защитават космения фоликул от окисляване и увреждането от възрастта. Липсата на желязо, която е много разпространена, особено при жените, пречи на кислорода да не достига в достатъчни количества до фоликула. Желязото се среща в червеното месо, по- малко в бялото, в рибата и морски дарове с черупка.

Селенът е много важен за еластичността на косата, като помага за освобождаването от радикалите, които я увреждат. Среща се в изобилие в чесъна, маята и рибата.

Други важни минерали за косата за хром, йод и калций.

19. януари 2014 13:06:16 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар