Хормони и косопад при жените

dieta67Хормоните играят важна роля в човешкото тяло, тъй като изпълняват важни функции в развитието, изпълнението и баланса в системите и органите. Жлезите в ендокринната система регулират дейността.

Имаме голямо разнообразие от хормони, въпреки че две от тях са свързани с капилярните проблеми – тестостерон и естрогени. Тези два хормона регулират свързаното с пола, също и функциите на жлезите за хармонично действие на организма.

Типичен случай: дехидротестостерон
В случая на тестостерона, например, е мъжкият хормон, но се среща и в жените. От него зависи доброто действие на репродуктивната система и има тясна връзка с проблемите, свързани с косопада. Има фундаментална роля при андрогенната алопеция.

Мъжете, тъй като произвеждат повече тестостерон от жените, имат повече косопад. Загубата на коса се случва, когато тестостеронът се превръща в дехидротестостерон (ДХТ). Той се събира в рецепторите на космените корени, като намалява развитието на косата и увеличава етапа на падането на косата. Във времето намалява растежа, бавен косопад и накрая се стига до алопеция.

ДХТ предизвиква косопад, когато няма баланс в хормоните от щитовидната жлеза, в прогестерона, в естрогена.

Хормонални промени и косопад при жените
В определени житейски ситуации при жените се случват хормонални промени, които причиняват косопад: при раждане, хормонипо време на бременност, в предменопауза и менопауза.

Най- често хормоналните промени обикновено са причината, когато става въпрос за косопад при жените. Обикновено този хормонален дисбаланс обикновено се лекуват, временни са.

Например при бременност, когато косопадът е по- малко от нормалното, дори расте повече коса, като причина от увеличеното производство на определени хормони. Когато родите, тези нива се връщат към нормалните си стойности и косата започва да капе.

По време на менопаузата и пред- менопаузата също можете да загубите доста коса. Прогестеронът и естрогенът може да променят нивата си, да намалеят, което застрашава дейността на космените корени, като прави косата слаба.

Косопадът може да е причинен и от промени с хормоните на щитовидната жлеза. Разбира се, може да има и други причини. Затова се обърнете към лекар, за да установите къде точно е проблема.

18. януари 2014 20:06:57 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар