Има връзка между оплешивяването и сърдечните заболявания

opleshivyavane-prichini

Според японско изследване, плешивите мъже имат с 37% по- висок риск да развият сърдечно- съдови проблеми, отколкото другите. Това изследване отговаря само за оплешивяването, което засяга темето.

Учени от Токио изследвали шест случая на мъжко оплешивяване и коронарни проблеми. Според изследването, мъжете, които са загубили по- голямата част от косата си, имат 32% по- висок риск от коронарно заболяване. Нивото на риска зависи и от състоянието на оплешивяването, но само ако пациентът губи косата в горната част на главата си. При мъжете, чието оплешивяване засяга предната част на главата, няма никакъв значителен риск от обструкции на артериите.

opleshivqvane-prichini

Връзката продължава да е мистерия

Резултатите сочат, че оплешивяването на темето е по- тясно свързано със системната атеросклероза, отколкото фронталното.

Връзката между оплешивяването и сърдечно- съдовите проблеми е мистерия. От една страна, факторите, свързани с коронарни заболявания (възраст, високо кръвно, пушене и пр), влияят и върху двете състояния, като така косопадът се оказва резултат от атеросклерозата. Учени са открили и връзка между мъжкото оплешивяване и инсулиновата резистентност , метаболитния синдром и високото кръвно. Тази връзка може да се дължи на механизми като хронично възпаление, хиперинсулинемия и пр.

Рисковите фактори за сърдечни заболявания при мъжете трябва да се следят много внимателно. Между 30% и 40% от мъжете страдат от оплешивяване.

27. октомври 2015 16:45:44 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар